Categories: فرهنگ و هنر

ابن‌سینا در کانادا و امریکا

امسال انتشارات گرانوود، یکی از ناشران مطرح ادبیات کودک در امریکا و کانادا، کتابی را منتشر کرد که هم از نظر تصویرگری و هم محتوا آن‌قدر متفاوت بود که مخاطبان بسیاری را جذب کرد. اثری مصور و جمع‌وجور در ۳۲ صفحه که به زندگی و اندیشه‌های دانشمند و پزشک ایرانی، ابن‌سینا، می‌پردازد. تصویرسازی‌های منحصربه‌فرد این کتاب در کنار داستان موجز و جذابی که فاطمه شرف‌الدین نوشته است، کتاب «کشفیات اعجاب‌انگیز ابن‌سینا» را خواندنی کرده است، داستانی درباره‌ی دانشمندی که در کودکی عطش مطالعه و خواندن داشت و در بزرگسالی همین روحیه‌ی سیری‌ناپذیر مطالعه‌اش سبب شد که یکی از مهم‌ترین چهره‌های پیشرفت علم پزشکی بشود.

«کشفیات اعجاب‌انگیز ابن‌سینا» را فاطمه شرف‌الدین، نویسنده‌ی مشهور لبنانی ادبیات کودک و نوجوان، نوشته است و انطالق محمدعلیِ عراقی برای آن تصویرگری کرده. پیش‌تر در این مجموعه از معرفی مشاهیر خاورمیانه برای کودکان انگلیسی‌زبان، همین نویسنده کتابی درباره‌ی ابن بطوطه و سفرهایش نوشته بود. هر چند ابن‌سینا را بیرون از ایران با نام «اوی سینا» می‌شناسند، فاطمه شرف‌الدین ضبط اسم ابن‌سینا را حفظ کرده است. او در این کتاب جمع‌وجور و کوچک اثری در ستایش علم خلق کرده است، تصویرگر عراقی کتاب هم با شناختی که از نقاشی‌های باستانی و اسلامی دارد، نقاشی‌هایی متناسب با متن و حال‌وهوای روزگار ابن‌سینا خلق کرده است.

راوی داستان صمیمانه از روزگار کودکی‌ ابن‌سینا با مخاطب سخن می‌گوید و بعد از کشفیات علمی پرشمار و گام‌های مهمی، که در راه توسعه‌ی علم پزشکی برداشت، حرف می‌زند. راوی داستان دو زن هستند که در حال‌وهوایی شهرزادگونه زندگی این متفکر ایرانی را نقل می‌کنند. از کودکی می‌گویند که در ده‌سالگی قرآن را از بر بود و در معنای آن غور می‌کرد و در شانزده‌سالگی مطالعات پزشکی‌اش از هر حکیم حاذق هم‌عصر خودش بیشتر بود و کتاب «قانون» را نوشت که هنوز هم کاربرد دارد؛ راوی‌های زندگی ابن‌سینا از علاقمندی‌ها و کشفیات او در نجوم و فیزیک و شیمی هم گفته‌اند.

فاطمه شرف‌الدین، نویسنده‌ی این کتاب، در دنیای ادبیات کودک چهره‌ی شناخته‌شده‌ای است، او پیش از این با کتاب «سفرهای اعجاب‌انگیز ابن‌بطوطه» در ۲۰۱۴ موفق شد مخاطبانش را با مارکوپولویی که فیلسوف هم بود آشنا کند؛ کتابی که جایزه‌های بسیاری برای نویسنده‌اش به همراه داشت. او تا امروز بیش از ۱۲۰ کتاب به زبان‌های انگلیسی و عربی برای کودکان نوشته و موفق شده بنیاد آی.بی.بی.وای را، که یکی از معتبرترین نهادهای بین‌المللی ادبیات کودک در زادگاهش (لبنان) است، بسیار فعال کند. او به‌واسطه‌ی اشرافی که به افسانه‌های خاورمیانه و دنیای عرب دارد موفق شده یکی از نویسنده‌های مطرحی باشد که پلی میان کودکان شرق و غرب زده‌اند و در این کار از جایگاهی ویژه‌ای برخوردار شده است. شرف‌الدین قصد دارد در این پروژه کتاب‌های دیگری نیز درباره‌ی چهره‌های سرشناس شرقی، همچون مولانا، بنویسد.

شبکه آفتاب

Recent Posts

نجات‌دهندگان آسیایی

طبيعت روي کره‌ي زمين يک بار با عصر يخبندان آخر‌الزمان را تجربه کرده است. خطر…

10 ماه ago

کاش فقط خسته بودیم

«من در محیط کارم مورد استثمار قرار گرفتم.»«حقوق واقعی من پایمال می‌شود.»«سهامدار و مالک حقوق…

10 ماه ago

تقدیس یک آدمکش

آنهایی که در امریکای شمالی زندگی می‌کنند یا در اروپای غربی، یا حتی در دیگر…

11 ماه ago

دو چشم روشن بی‌قرار و دیگر هیچ

فیلم‌های اخیر کریستوفر نولان دیریابند و آخرین ساخته‌ی او، اوپنهایمر، نیز از این قاعده مستثنا…

11 ماه ago

برف در سلین آب نمی‌شود

محفوظ در یال کوهسالان به جست‌وجوی گیاهان ناشناخته بود که یکی از هم‌ولایتی‌ها را دید…

11 ماه ago

نوری زیر آوار

روز‌های پایانی دی‌ماه ۱۳۹۸. اعلام می‌شود که ارکستر سمفونیک تهران به رهبری ‌شهداد روحانی، رهبر…

11 ماه ago