چطور کتاب خوب انتخاب کنیم؟

اگر از آن آدم‌هایی هستید که مدام کتاب نمی‌خوانید اما دلتان می‌خواهد کتاب جدیدی به دست بگیرید و دوباره شروع به کتاب خواندن کنید شاید ندانید باید از کجا شروع کنید یا الآن چه کتابی مناسب است که بخرید. شاید هم سری به کتابخانه بزنید تا کتابی به امانت بردارید ولی حجم انبوه کتاب‌ها شما را به فکر وامی‌دارد که از کجا شروع کنید و چه جور کتابی بردارید. خب اگر به نکات زیر توجه کنید، خیلی آسان می‌توانید کتابی انتخاب کنید که از خواندنش لذت وافر ببرید.
۱. قلم و کاغذ بردارید و پاسخ خود را به این پرسش‌ها بنویسید:
چه جور کتاب‌هایی دوست دارید؟ داستانی، غیرداستانی، خاطرات، علمی‌تخیلی، ماجراجویانه، پررمزوراز؟ از کدام نویسنده‌ها خوشتان می‌آید. سایر کتاب‌های نویسنده‌هایی را که قبلاً‌ کتاب‌هایشان را خوانده‌اید و لذت برده‌اید، جست‌وجو کنید. احتمالش خیلی زیاد است که همان‌ها کتاب‌های دیگری داشته باشند که از آنها هم خوشتان بیاید.
آیا نوع خاصی از کتاب‌ها یا کتاب خاصی هست که تابه‌حال نخوانده باشید اما بخواهید آن را امتحان کنید؟
آیا کتابی را از مجموعه‌ی خاصی در نظر دارید که بخواهید آن را بخوانید؟
علایق شما در زندگی چیست؟ علاقمندی‌هایتان را در جست‌وجویتان برای کتاب وارد و از آنها به‌صورت کلیدواژه استفاده کنید.
۲. در خانه‌ی خودتان دنبال کتاب خوب بگردید. گاهی کتاب‌های خوب دارند در خانه‌ی خودتان خاک می‌خورند. شاید قبلاً کتابی خریده باشید اما آن‌قدر خواندنش را به تعویق انداخته باشید که فراموش کرده باشید یا شاید والدین، فرزندان، یا همسرتان کتاب‌های خوبی داشته باشند که شما هم بخواهید آنها را بخوانید.
۳. از کسی بخواهید تا کتاب خوبی را به شما معرفی کند. می‌توانید از افراد خانواده یا دوستان صمیمی‌تان یا حتی از معلم و استاد ادبیاتتان و فرهیختگان دوروبرتان بپرسید. آدم معمولاً با دوستان و خانواده‌ موضوعات مشترک دارد، بنابراین آنها می‌توانند توصیه‌های خوبی درباره‌ی کتابی که احتمال دارد موردعلاقه‌تان باشد به شما بکنند. فروشنده‌های کتاب‌فروشی‌های محلی و کوچک هم معمولاً توصیه‌های بی‌نظیری می‌کنند و حتی اگر بیشتر با آنها دمخور بشوید تا با سلیقه‌ی شما آشنا بشوند می‌توانند راهنمایی‌های بهتری به شما بدهند.
۴. معرفی کتاب‌ها را در روزنامه‌ها و مجلات و وب‌سایت‌ها بخوانید. فهرست پرفروش‌های شهرکتاب‌ها و وبسایت‌های کتاب‌ را دنبال کنید. ببینید چه کتاب‌هایی تازه به بازار نشر آمده‌اند و چه نقدهایی درباره‌ی آنها نوشته شده است. (شبکه آفتاب دیلی هم هر هفته گزارش تازه‌های نشر و پرفروش‌های بازار کتاب را منتشر می‌کند که می‌توانید از آن هم استفاده کنید.)
۵. ببینید آیا فرهنگسراها یا کتابخانه‌های شهر و محله‌ی شما باشگاه کتاب دارند یا خیر. اگر داشتند می‌توانید عضو آنها بشوید یا خودتان با دوستان و آشنایانتان باشگاه کتاب راه بیندازید. با عضویت در باشگاه کتاب، ممکن است ژانرهای جدید کتاب‌ها را تجربه کنید که شاید هرگز به شیوه‌ی دیگر انگیزه‌ای برای خواندن آنها نداشته باشید.
۶. ببینید کتاب‌فروشی یا کتابخانه رایانه دارد یا خیر. اگر دارد نگاهی به موتور جست‌وجوی آنها بیندازید. می‌توانید از موتور جست‌وجو برای یافتن کتاب خاص، کتاب‌های نویسنده‌ی خاص، یا حتی دسته‌ای بزرگ‌تر مثل ژانر خاص استفاده کنید.
۷. در کتاب‌فروشی‌ها معمولاً کتاب‌ها به‌صورت موضوعی دسته‌بندی شده‌اند. برای انتخاب کتاب به قفسه‌ی بخشی که به آن علاقه دارید نگاهی گذرا بیندازید. اگر کتابی دیدید که به نظر جذاب می‌آمد، آن را بردارید و پشت جلد آن را بخوانید یا داخلش را ببنید که آیا جایی از کتاب خلاصه‌ای از آن چاپ شده یا خیر. اگر توجه‌تان را جلب کرد، صفحه‌ی اول کتاب یا چند صفحه‌ی اول را بخوانید. اگر هنوز توجه‌تان را جلب می‌کرد، پس احتمالاً آن کتاب برای شما خوب است. ممکن است موضوع کتاب برای شما جالب باشد اما معمولاً راز لذت بردن از کتاب شیوه‌ی نگارش آن است. به همین شیوه چند کتاب دیگر پیدا کنید.
۸. حالا کتاب‌هایی را که پیدا کرده‌اید بردارید و محلی برای نشستن پیدا کنید یا اگر نیست همانطور سر پا فصل اول هر کتاب را بخوانید. البته اگر کتاب‌ها پرحجم باشند یا کتاب‌های متعددی برداشته باشید این کار خیلی وقت‌گیر می‌شود.
۹. مجموعه‌ی کتاب‌هایی را که برداشته‌اید محدود کنید. اگر کتاب اول را به دومی ترجیح می‌دهید کتاب دوم را سر جایش بگذارید. اگر کتاب سوم را به کتاب اول ترجیح می‌دهید کتاب اول را سر جایش بگذارید. آن‌قدر به این کار ادامه بدهید تا به کتابی برسید که بیشتر از همه دوست دارید.
۱۰. مصاحبه‌ها و فهرست کتاب‌های موردعلاقه‌ی نویسنده‌های موردعلاقه‌تان را دنبال کنید. احتمالش خیلی زیاد است که شما هم کتاب‌هایی را که آنها می‌خوانند و توصیه می‌کنند دوست داشته باشید.
۱۱. به وبسایت‌های فروش کتاب سر بزنید. برخی از این وبسایت‌ها نسخه‌های الکترونیکی رایگان بسیاری کتاب‌ها را دارند که می‌توانید آنها را دانلود کنید یا روی رایانه‌تان بخوانید.
توصیه‌های کلی:
• مراقب باشید هنگام تورق کتاب‌ها یا گذاشتن و برداشتنشان در قفسه‌ها آنها را خراب نکنید.
• اشکالی ندارد که کتاب‌های زیادی را از کتابخانه قرض بگیرید و آنها را نخوانید. اما حتماً آنها را به‌موقع برگردانید. یادتان باشد که وقتی برای خرید یا امانت گرفتن کتاب به کتاب‌فروشی یا کتابخانه می‌روید کیف بزرگی همراه داشته باشید تا کتاب‌ها در راه خراب نشوند.
• حتماً برای خودتان فهرستی از کتاب‌هایی که می‌خواهید بخوانید درست کنید. وقتی کتابی را به شما توصیه می‌کنند، حتماً‌ عنوان، نام نویسنده، مترجم،‌ و انتشارات آن را یادداشت کنید تا در کتابخانه یا کتابفروشی به آن رجوع کنید.
• اگر کتابی را که انتخاب کردید و خواندید، دوست داشته باشید، می‌توانید از آن به‌صورت راهنمایی خوب برای دستیابی به کتاب‌های دیگر استفاده کنید. اگر کتابی را در وب‌سایتی جست‌وجو کردید، معمولاً همان‌جا به شما فهرستی از کتاب‌های مشابه را نشان می‌دهد. اما خوب است فقط به کتاب‌های مشابه آنچه می‌شناسید یا خوانده‌اید اکتفا نکنید. وقت بگذارید و کتاب‌های متفاوتی را هم با آنچه تاکنون خوانده‌اید امتحان کنید، چراکه هرگز نمی‌دانید از درون آنها به چه مکاشفاتی دست پیدا خواهید کرد.
• حتماً کتابی را انتخاب کنید که برای سن و سال شما مناسب باشد. البته هرازگاهی خالی از لطف نخواهد بود که نگاهی هم به کتاب‌های کودکان بیندازید.
• اگر دنبال کتاب خاصی می‌گردید از فروشنده یا مسئول کتابخانه بخواهید تا آن را به شما بدهد و کتاب‌ها را به هم نریزید.
• یادتان باشد اگر از کتابخانه کتابی را به امانت گرفتید حتماً‌ آن را به‌موقع برگردانید وگرنه باید جریمه‌ی دیرکرد بپردازید.

شبکه آفتاب

Recent Posts

نجات‌دهندگان آسیایی

طبيعت روي کره‌ي زمين يک بار با عصر يخبندان آخر‌الزمان را تجربه کرده است. خطر…

10 ماه ago

کاش فقط خسته بودیم

«من در محیط کارم مورد استثمار قرار گرفتم.»«حقوق واقعی من پایمال می‌شود.»«سهامدار و مالک حقوق…

11 ماه ago

تقدیس یک آدمکش

آنهایی که در امریکای شمالی زندگی می‌کنند یا در اروپای غربی، یا حتی در دیگر…

11 ماه ago

دو چشم روشن بی‌قرار و دیگر هیچ

فیلم‌های اخیر کریستوفر نولان دیریابند و آخرین ساخته‌ی او، اوپنهایمر، نیز از این قاعده مستثنا…

11 ماه ago

برف در سلین آب نمی‌شود

محفوظ در یال کوهسالان به جست‌وجوی گیاهان ناشناخته بود که یکی از هم‌ولایتی‌ها را دید…

11 ماه ago

نوری زیر آوار

روز‌های پایانی دی‌ماه ۱۳۹۸. اعلام می‌شود که ارکستر سمفونیک تهران به رهبری ‌شهداد روحانی، رهبر…

11 ماه ago