زبان سرطان

بدن خانم‌ها مدام در حال تغییر است. گاهی تناوب این تغییرات فیزیکی و روحی آنقدر زیاد است که خانم‌ها هرگونه تغییر دیگر در بدن خود را به حساب نوسانات هورمونی می‌گذارند و آن را نادیده می‌گیرند. این غفلت و کم‌اهمیت شمردن ناراحتی‌های جسمی باعث می‌شود گاهی نشانه‌های بیماری‌های جدی مثل سرطان نادیده گرفته شوند و پنجره‌ی طلائی درمان این بیماری‌ها از دست برود.

بعضی از تغییرها و نشانه‌ها واضح و با صدای بلند زنگ‌های خطر را برای ما به صدا در می‌آورند. با این نشانه‌ها آشنا شوید:

یک. تغییر در سینه‌ها

غالباً توده‌های غیرمعمول در بافت سینه سرطانی نیستند. اما اگر این  توده‌ها با  برآمدگی یا فرورفتگی پوست، فرورفتگی نوک سینه، هرگونه ترشح از سینه‌ها و قرمزی غیرعادی همراه باشند حتماً باید فوراً توسط پزشک بررسی شوند.

دو. نفخ

خانم‌ها بیشتر از آقایان دچار نفخ می‌شوند . اگر این حالت پس از یک تا دو هفته برطرف نشود یا همراه با کاهش وزن و خونریزی باشد باید به پزشک مراجعه کنید. گاهی نفخ دائمی می‌تواند نشانه‌ی سرطان تخمدان باشد. برای مشخص شدن دلیل این مشکل در کنار معاینه‌ی ناحیه شکم و لگن گاهی سونوگرافی و آزمایش خون نیز توصیه می‌شود.

سه. تغییرات پوست

تغییر در اندازه، شکل یا رنگ هر خال یا لک پوستی یکی از معمول‌ترین نشانه‌های سرطان است. به محض مشاهده‌ی چنین تغییراتی به پزشک مراجعه کنید. برای تشخیص مشکل، پزشک در خواست بیوپسی (نمونه‌برداری) از بافت تغییرشکل‌داده را می‌کند.

چهار. مشاهده خون در ادرار یا مدفوع

وجود خون در مدفوع می‌تواند نشانه‌ای از بیماری هموروئید و یا در شرایط حاد سرطان روده باشد. در صورت احساس تغییرات غیرعادی و طولانی‌مدت در عادات دفع مثل تناوب، میزان یا بافت آن باید با آزمایش مدفوع و عکس‌برداری امکان ابتلا به سرطان روده را بررسی کنید.  مشاهده‌ی خون و درد در هنگام دفع ادرار هم معمولاً یکی از اولین نشانه‌های ابتلا به سرطان کلیه یا مثانه است. البته این نشانه‌ها ممکن است به عفونت ادراری نیز مربوط باشند که آزمایش ساده‌ی ادرار می‌تواند مشکل را دقیق‌تر مشخص کند.

پنج. تغییر در غدد لنفاوی

غدد لنفاوی به صورت غده‌های ریز و شبیه به لوبیا در سراسر بدن پراکنده هستند. غالباً تغییر اندازه یا شکل آنها ناشی از وجود عفونت در بدن است اما بعضی از انواع سرطان مثل لوسمی و لیمفوما هم باعث تورم و بزرگ شدن غدد لنفاوی می‌شوند. اگر  تورم یا برجستگی در هر نقطه‌ای از بدن شما به وجود بیاید که ظرف مدت یک ماه برطرف نشود باید با پزشک مشورت کنید.

شش. مشکلات بلع

مشکل در بلع غذا اگر همراه کاهش وزن و حالت تهوع باشد می‌تواند خبر از سرطان معده بدهد. معاینه‌ی حلق و گلو در کنار تصویربرداری از سیستم گوارش در تشخیص این بیماری کمک می‌کند.

هفت. کاهش وزن ناگهانی

خیلی از خانم‌ها آرزو می‌کنند که ای کاش چربی‌های اضافه‌ی بدنشان به‌طور معجزه‌آسایی یک‌شبه از بین برود. اما این آرزو در واقع آرزوی ابتلا به سرطان است چون هر کاهش وزن بیش از ۵ کیلوگرمی که بدون رژیم گرفتن و ورزش کردن در کوتاه‌مدت اتفاق بیفتد ممکن است نشانه‌ی سرطان باشد.

البته کاهش وزن بدون تلاش می‌تواند به خاطر مشکلات تیروئید یا استرس هم اتفاق بیفتد اما در غیر این صورت علت را باید در سرطان‌های پانکراس، معده و ریه جستجو کرد.

یافتن علت چنین کاهش وزنی از طریق بررسی دقیق با آزمایش خون و تصویربرداری امکان‌پذیر می‌شود.

هشت.سوزش معده

پرخوری، استرس و مصرف مشروبات الکلی به تنهایی یا با هم می‌تواند باعث سوزش معده شود. این مشکل باید با تغییر عادات غذایی و رفتاری ظرف مدت یک یا دو هفته کمی بهبود پیدا کند. در صورتی که این تغییرات موثر واقع نشدند حتماً با  متخصص گوارش مشورت کنید. سوزش معده در شرایط مزمن ممکن است به سرطان معده یا گلو منجر شود.

نه. تغییر در بافت دهان

اگر سیگار می‌کشید بهتر است همیشه مراقب لک‌های قرمز روشن یا سفید در بافت داخل دهان یا روی لب‌هایتان باشید. این لک‌ها نشانه‌ی سرطان دهان است که در افراد سیگاری بیشتر از دیگران اتفاق می‌افتد.

ده. تب

تب طولانی‌مدت و بی‌دلیل ممکن است نشانه‌ای از لوسیمی یا انواع دیگر سرطان خون باشد.

یازده. خستگی مفرط

خستگی مزمن یا مفرط بخشی از زندگی بسیاری از مادرها یا خانم‌های شاغل است اما اگر شدت این خستگی در حدی باشد که توان انجام کارهای روزمره را از شما بگیرد و به هیچ عنوان برطرف نشود حتماً باید با پزشک خود مشورت کنید تا آزمایش‌های دقیقی برای کنترل وجود خون در ادرار و مدفوع یا دیگر نشانه‌های غیرعادی برای شما تجویز کند.

دوازده. سرفه

اگر سرماخورده باشید یا آلرژی داشته باشید ممکن است تا سه یا چهار هفته پس از بهبود باز هم سرفه کنید. اما اگر سیگاری هستید، سرفه‌های شما به واسطه‌ی سرماخوردگی نیستند، با نفس‌تنگی همراهند و بیشتر از یک ماه از شروع آنها می‌گذرد باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. سرفه یکی از نشانه‌های اولیه‌ی سرطان ریه است.

سیزده.درد

معمولاً سرطان با درد همراه نیست اما در بعضی از انواع سرطان‌ها مثل سرطان استخوان و مغز،  درد می‌تواند یکی از نشانه‌های ابتلا باشد. هرگونه درد بی‌دلیل که بیش از یک ماه به طول بیانجامد باید بررسی شود.

چهارده. شکم درد و افسردگی

درد شکم که با افسردگی همراه شود می‌تواند نشانه‌ی سرطان پانکراس باشد. البته این اتفاق بسیار نادر است و در درصد کمی از مبتلایان به این سرطان مشاهده می‌شود. این نشانه در صورتی نگران‌کننده است که سابقه‌ی ابتلا به سرطان پانکراس در خانواده وجود داشته باشد.

پانزده. گلودرد مزمن

گلودرد یکی از ناراحتی‌های شایع در فصل زمستان است اما اگر مزمن باشد و به‌واسطه‌ی سرماخوردگی اتفاق نیفتاده باشد می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل جدی مثل سرطان گلو یا سرطان حنجره باشد.

منبع: wbmd.com (Women’s Health Magazine)

یک پاسخ ثبت کنید

Your email address will not be published.

مطلب قبلی

مبادا که نخلش نیارد رطب

مطلب بعدی

کتاب‌های کودک ویژه‌ی بزرگسالان

0 0تومان