اگرچه قطع درختان دیرینهی تهران یکی از مهمترین موضوعات مطرحشده در مناظرههای انتخاباتی است، همچنان باغکشی در پایتخت بدون هیچ هراسی ادامه دارد. باغ فرشته یکی از باغهایی است که در چند ماه اخیر در معرض خطر برجسازی قرار گرفته. همسایگان این باغ خبر میدهند که مالک نامهای به آنها نشان داده که بر مبنای آن پانزده روز دیگر کار ساختوساز را در باغ فرشته شروع میکند. این در حالی است که هنوز رأی دادگاه دربارهی باغ صادر نشده.
باغ فرشته یکی از مجموعههای مصادرهای بنیاد مستضعفان به شمار میرود که در چند سال گذشته به مالک خصوصی واگذار شده است. مالک نیز از دوازدهم بهمن ۱۳۹۵ ساختوساز در این مجموعه را با قطع درختان آن آغاز کرده اما در این میان همسایگان باغ در برابر قطع درختان سکوت نکردند و خواستار توقف آن شدند. پیگیری این همسایگان باعث شد تا پرده از تخلف مهمی در شهرداری برداشته شود.
آذرنیا، یکی از همسایگانی که پیگیر این پرونده است، به «شبکه آفتاب» میگوید: «قانون بهصراحت اعلام میکند که اگر بیش از سی اصله درخت بابت ساختوساز در باغ قطع شود، شهرداری باید باغ را ضبط و به مصرف عمومی برساند، درحالیکه در این باغ ۲۲۷ درخت از بین رفته است. شهرداری در این زمینه تخلف کرده و پروانهی ساختوساز را صادر کرده. درحالحاضر سازمان بوستانها و فضای سبز هم خواستار جلوگیری از هرگونه تخریب و نوسازی در باغ بوده و به شهرداری دستور داده است که تا اعلام رأی دادگاه شهرداری هیچگونه مجوزی صادر نکند.»
اهالی فرشته در چند ماه گذشته تمام تلاش خود را برای نجات باغ فرشته انجام دادهاند و صحبتهای اخیر مالک دربارهی قطع درختان تا پانزده روز دیگر آنها را نگران کرده است. به گفتهی آنان مالک بهتازگی تنها راه ورود آب به باغ را سیمان کرده و احتمال خشک شدن درختان میرود.
آذرنیا میگوید: «خوشبختانه بهار امسال بارندگی بسیار خوب بود و درختان باغ سرسبز هستند و مسدود کردن راه آبیاری نتوانسته است باعث خشک شدن آنها شود.»
میگویند سازمان بوستانها در سیویکم مرداد ۱۳۹۵ تعداد درختان نابود شده را ۵۶ اصله اعلام میکند اما بعد از پیگیریهای اهالی در بیستونهم فروردین ۱۳۹۶ این تعداد درخت ازبینرفته به ۲۲۷ درخت رسیده است، به این ترتیب در شش ماه گذشته ۱۷۱ درخت از بین رفته است.
یکی دیگر از همسایهها میگوید: «درحالحاضر، مالک شش میلیارد و هفتصد و چهل میلیون تومان جریمه شده است که با توجه به سود سرشاری که از ساختوساز در این باغ نصیبش میشود این جریمه برای او عددی نیست.»
این اتفاق در حالی میافتد که نه تنها اذهان عمومی که مسؤولان نیز به این روند معترض هستند؛ روندی که در دورهی ریاست احمدینژاد بر شهرداری شدت گرفت و تا زمان محمدباقر قالیباف ادامه پیدا کرده است.
بر اساس طرح جامع شهرداری که در ۱۳۸۹ منتشر شد، مساحت باغات در شهر تهران در ۱۳۶۸ معادل چهارده هزار و ۱۶۷ هکتار بود که در ۱۳۸۱، به ده هزار و ۲۸۶ هکتار و در ۱۳۸۸ به نه هزار و ۹۳۲ هکتار رسید. به این ترتیب در این مدت، چهار هزار و دویست هکتار باغ از روی نقشهی تهران ناپدید شده است.
*در شمارهی سیوششم ماهنامهی شبکه آفتاب، گزارش مفصلی دربارهی باغ فرشته منتشر کردهایم که اینجا میتوانید بخوانید.