/

شعرت را از جیبت بیرون بیاور

«آوریل ستمگرترین ماه‌هاست، گل‌های یاس را

از زمین مرده می‌رویاند، خواست و خاطره را

به هم می‌آمیزد، و ریشه‌های کرخت را

با باران بهاری برمی‌انگیزد.»

تی. اس. الیوت، سرزمین هرز، ترجمه‌ی بهمن شعله‌ور

آوریل ماه شعر در امریکاست و کافه‌ها و کتابخانه‌های عمومی و مدارس محفلی برای شعرخوانی می‌شوند. امسال در آخرین روز آوریل برنامه‌ی «شعر در جیب» در اغلب محافل عمومی امریکا اجرا شد و چهره‌های سرشناسی از جیب‌هایشان تکه‌شعری را درآوردند، که روی کاغذ نوشته بودند، و برای حاضران خواندند. غافلگیری امسال، که بیش‌ازهمه در ماه ملی شعر خبرساز شد، لالایی خواندن مریل استریپ بود در برنامه‌ی مربوط به آکادمی شاعران امریکا. مریل استریپ یکی از حامیان آکادمی شاعران امریکا و از پیشگامان ترویج ماه ملی شعر است. او امسال در برنامه‌ای که آماندا پالمر، خواننده‌ی مشهور امریکایی، و پسر نوزادش هم در آن حضور داشتند همان لالایی را خواند که مادرش برای او می‌خواند، ویدیو لالایی‌خوانی مریل استریپ یکی از پربازدیدکننده‌ترین ویدیو مربوط به ماه ملی شعر در امریکا شد. استریپ در این برنامه از اولین برخوردش با شعر در قالب لالایی یاد کرد و مادران جوان را به خواندن لالایی برای کودکانشان تشویق کرد. استریپ از کتابی یاد کرد که جولیا ابیگیل فلچر کارنی در ۱۸۴۵ در امریکا جمع‌آوری و منتشر کرده، مجموعه‌ای از لالایی‌ها با عنوان «چیزهای کوچک» که او را با مفهوم شعر آشنا کرد.

استریپ لالایی‌ای را خواند که از یادهای بسیاری رفته است:

 

چکه‌چکه  آب،

دانه‌دانه شن،

می‌شود دریا

وین زمین پاک.

لحظه لحظه‌ها

هر چه ریز و خُرد،

می‌شود سده،

سده‌ و سده.

 

آکادمی شاعران امریکا قدمتی دیرینه دارد. در ۱۹۳۴ ماری بولاک، دختری جوان و رویاپرداز، درست وقتی بیست‌وسه‌ساله شد در شهر نیویورک  انجمنی را تأسیس کرد که امروز یکی از قدرتمندترین سازمان‌های ادبی غیرانتفاعی امریکا محسوب می‌شود. هدف آکادمی شاعران امریکا ترویج و ترقی شعر امریکایی است، شعار انجمن در این سال‌ها توصیه‌ی والت ویتمن، شاعر کبیر امریکایی، است که گفته بود: «شعر برای اینکه درک شود باید شنیده شود.» با همین رویکرد در ماه ملی شعر این انجمن برای ترویج شعرخوانی از هر فرصتی استفاده می‌کند تا با برنامه‌هایی همچون «هر روز یک شعر» خواندن و شنیدن شعر در فضاهای عمومی را احیا کند. آکادمی شاعران امریکا پشتیبان هفت جایزه‌ی اصلی شعر در امریکاست و درعین‌حال دویست جایزه‌ی شعر دانشجویی هم در دانشگاه‌های سراسر امریکا برگزار می‌کند.

آکادمی شاعران امریکا با هیأت داورانی از شاعران سرشناس و برندگان جوایز دوره‌های مختلف اداره می‌شود. بیش از سه دهه ماری بولاک بر صندلی ریاست آکادمی تکیه زد و پیش از او دبلیو. اچ. آدن، الیزابت بیشاپ، لوسیلی کلیفتون، رابرت کریلی، ماریان مور و مارک استرند در مقام ریاست این آکادمی فعالیت کرده‌اند. مایا آنجلو، در مقام حامی معنوی، تا آخرین روز عمر همراه آکادمی بود.

در ماه ملی شعر در امریکا به کمک این انجمن برنامه‌های ویژه‌ای در ایالت‌های مختلف اجرا می‌شود. در برنامه‌ی امسال چهره‌هایی همچون مریل استریپ، مگ رایان، آماندا پالمر، سباستین یونگر، الیزابت الکساندر و موریس هاینز به خواندن شعرهایی از لنگستون هیوز، مایا آنجلو و مارک استرند پرداختند. نهادهای ترویج ادبیات در کنار کتابخانه‌های عمومی، بسته‌های پیشنهادی شعرخوانی را در اغلب مکان‌های عمومی در دسترس قرار می‌دهند و برنامه‌ها را در بستر وسیعی تبلیغ می‌کنند. برنامه‌ی ماه ملی شعر از ۱۹۹۶ در امریکا جدی گرفته شده است و حالا بدل به سنتی همه‌گیر شده. اعضای آکادمی تلاش می‌کنند با بزرگداشت شعر به شکل متمرکز در طول یک ماه، به احیای شعر در زندگی کودکان و بزرگسالان کمک کنند.

 

یک پاسخ ثبت کنید

Your email address will not be published.

مطلب قبلی

رُم! نامِ جهان را صدا می‌زنم

مطلب بعدی

موسیقی معترض و دشمنان آن

0 0تومان