تزئینات تاریخی در مسجد سپهسالار در قلب بهارستان به یکباره کنده شده و روی آن رنگ بنفش زده شد. این اتفاق برای بسیاری از اهالی بهارستان که بارها با سرقت کاشیها و البته سال گذشته دزدیده شدن بخشی از تزئینات این در روبهرو شده بودند، شوکهکننده بود. توضیحی دربارهی این مرمت کنار ورودی مسجد وجود نداشت و برای بسیاری از مردم این سؤال پیش آمده که درِ تاریخی کجاست؟ مدرسه و مسجد سپهسالار را پس از مدرسهی چهارباغ اصفهان از بزرگترین و باشکوهترین بناهای مذهبی در ایران میدانند. این مسجد همراه مدرسهای به همین نام در کنار عمارت مجلس شورای ملی در میدان بهارستان تهران جای گرفته؛ بنایی که نبض حیات دوران مشروطیت بود و بسیاری از انجمنهای حامی مشروطه در آن تشکیل میشد.
پیگیری برای رسیدن به این پاسخ از سوی خبرنگار «شبکه آفتاب» آغاز شد. متولیان مسجد سپهسالار توضیح دادند که در به سازمان میراث فرهنگی سپرده شده تا مرمت شود اما دربارهی اینکه چرا هیچ توضیحی دربارهی آن ارائه نشده گفتند: سازمان میراث فرهنگی از ما چیزی نخواست. بههرحال مسؤول اصلی آنها هستند.
تماس با مسؤولان میراث فرهنگی تهران اما به جایی نرسید تا زمانیکه مسؤول روابط عمومی استان تهران، سؤال رسانهها را به گوش مسؤولان این اداره رساند. آنها بیخبر بودند تا اینکه خودشان با مسؤولان سازمان میراث فرهنگی کشور تماس میگیرند و متوجه میشوند که درِ تاریخی در حال مرمت است.
مسؤول روابط عمومی میراث فرهنگی تهران به نقل از سپیده سیروسنیا، معاون حفظ و احیای ادارهی میراث فرهنگی تهران، میگوید: «عملیات این مرمت با ساخت و نصب تعدادی از تزئینات برنجی مسروقهی سالهای گذشته تکمیل میشود. مرمت درِ ورودی بر اساس این تفاهمنامه صورت گرفته است.»
او میگوید: «در این طرح مرمتی، پنج لایه بتونهی سنگی و رنگ از روی در رسوبزدایی شد، همچنین انحراف ششسانتیمتری ایجادشده را استادکاران به حداقل ممکن رساندند.»
به گفتهی سیروسنیا «برای مرمت و رسیدگی هرچه بهتر به این بنای تاریخی کمیتهی راهبردی تشکیل شده است که این کمیته زیر نظر مستقیم معاون میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری فعالیت میکند».
این در حالی است که سال گذشته بسیاری از تزئینات درِ سپهسالار دزدیده شده و هرگز پیدا نشد و مسؤولان میراث فرهنگی هم پاسخی دربارهی آن ندادند. کافی است نگاهی به دزدیهایی که در سالهای گذشته شده بیندازیم.
دی ۱۳۹۴ خبر از دزدیده شدن کاشیهای سردر خانهی صدیق اعلم ادیب، نویسنده و سومین رئیس دانشگاه تهران، در خیابان برادران شهید قائدی (هدایت) تهران در منطقهی دوازده شهرداری تهران آمد. دزدی این کاشیها در حالی صورت گرفت که جداسازی آنها به دلیل ارتفاع سردر کار بسیار مشکلی بود.
بیستویکم دی ۱۳۹۴ سرقت کاشیهای دو مسجد تاریخی در منطقهی دوازده شهرداری تهران رخ داد. مسجد قنبرعلی خان کرد مافی و مسجد میرزا ابوالحسن معمارباشی دو مسجد تاریخی پایتخت بودند که افراد ناشناس کاشیهای قدیمی آن را، که حداقل عمر قاجاری داشتند، دزدیدند.
بیستوششم دی ۱۳۹۴ موج دزدی به خیابان سی تیر رسید و کاشیهای یکی از خانههای تاریخی این خیابان در منطقهی دوازده شهرداری تهران سرقت شد. با این تفاوت که سارق یا سارقان تنها توانسته بودند هفت قطعهی کاشی را از سردر بدزدند و احتمالاً به دلیل سختی جدا کردن کاشیها از خیر دزدی مابقی گذشتند.
چهارم بهمن ۱۳۹۴ کتیبهی کاشیکاریشدهی یکی از خانههای محلهی شاپور تهران در منطقهی دوازده شهرداری تهران دزدیده شد. اهالی محل مدعی شدند که ماههاست خانههایی که در این محله کاشی دارند مورد دستبرد قرار میگیرند.
بیستوچهارم اسفند ۱۳۹۴، درست در هفتهی آخر سال، کاشیهای روزنامهی ملی «طوفان شرق» وابسته به جمعیت نگهبانان اسلام و ایران و انجمن سخنسنج فردوسی در کوچهی تنگ و باریک کنار مسجد حاج نایب در خیابان مصطفی خمینی (سرچشمه) در منطقهی دوازده شهرداری تهران دزدیده شد.
کاشیهای مسجد آیتاله لواسانی در خیابان امیرکبیر کوچهی جاویدی (میرزا محمود وزیر) در منطقهی دوازده شهرداری تهران نیز دزدیده شدند.